nieuws

Branche moet ‘boeten’ voor VWA-rapport

Industrienieuws

DEN HAAG – Meer bedrijfsbezoeken en hogere lasten. Dat zijn concreet de gevolgen voor de vleessector na maatregelen die zullen volgen op het verschijnen van het rapport van de commissie Hoekstra.

Branche moet ‘boeten’ voor VWA-rapport

DEN HAAG – Meer bedrijfsbezoeken en hogere lasten. Dat zijn concreet de gevolgen voor de vleessector na maatregelen die zullen volgen op het verschijnen van het rapport van de commissie Hoekstra.

Rein Jan Hoekstra heeft onderzoek gedaan naar de conclusies in het interne VWA-rapport dat onlangs opdook. Volgens hem schetst het rapport dat onder meer melding maakt van gebrekkig toezicht op dierenwelzijn, ‘een herkenbaar beeld’.

‘Met name op varkensslachterijen’, stelt het VWA-rapport, ‘kunnen dieren levend in de broeibakken terechtkomen zonder dat dit wordt opgemerkt’. En ‘bij pluimvee kan het gebeuren dat de dieren door onvoldoende verdoving niet goed aangesneden worden’.

Maatregelen
Minister Verburg stelt naar aanleiding van de conclusies een aantal maatregelen voor, zoals meer controles van veetransporten langs de weg en meer dierenartsen, meldt het Agrarisch Dagblad.

Om dit te bekostigen zal het bedrijfsleven, waaronder de vleesbedrijven, hogere lasten gaan betalen. En vleesbedrijven zelf krijgen bovendien te maken met meer bedrijfsbezoeken. 

Reactie COV
‘Hoekstra’s rapport bevestigt dat er geen aanleiding is, te twijfelen aan de kwaliteit van het vlees’, reageert Richard van der Kruijk, algemeen secretaris COV.

‘Wij plaatsen vraagtekens bij de financiering van de extra maatregelen. Die moeten evenredig verdeeld worden en niet alleen ten laste komen van de vleesector.’

Hoekstra stelt verder dat de communicatie tussen VWA en kabinet beter moet. Nu wordt nog op informele basis aan Verburg gerapporteerd. Dat moet volgens het rapport geformaliseerd worden.

We hebben weer een nieuwe stelling!
‘Minister Verburg wil de vleessector meer laten betalen voor de keuringen van vee en vlees. De vleessector moet dit niet pikken.’ Stem hier

Lees het rapport Hoekstra

Lees de
reactie van de minister hierop

Lees ook:
‘Verbetering VWA kost tijd en geld’ (21 maart 2008)
Verburg relativeert VWA-misstanden (21 maart 2008)
‘Start Europees onderzoek naar VWA’ (14 maart 2008)
EU-vragen over vleeskeuring in Nederland (7 maart 2008)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over de VWA

Reageer op dit artikel