nieuws

Brabantse slagers zijn een beetje boos…

Industrienieuws

DEURNE – Slagers in Brabant zijn een beetje verbolgen over alle aandacht die Coop krijgt met de invoering van Miliekeur varkensvlees.

Brabantse slagers zijn een beetje boos…

DEURNE – Slagers in Brabant zijn een beetje verbolgen over alle aandacht die Coop krijgt met de invoering van Miliekeur varkensvlees.

Coop startte afgelopen maandag (14 april) met de verkoop van dit vlees dat afkomstig is van ongecastreerde varkens. Een aantal keurslagers in Deurne is echter al tien jaar geleden gestart met Milieukeur varkensvlees. ‘En momenteel verkopen zo’n zestig keurslagers in Nederland dit vlees’, aldus de slagers.

Hems
Het project milieukeur varkensvlees kwam op initiatief van een aantal Brabantse keurslagers tot stand in samenwerking met een aantal regionale varkenshouders en grossier Hems in Netersel, die onder leiding van certificaathouder De Hoeve in Deurne hier realisatie aan geven.

Voer
De met het milieukeur gecertificeerde varkens krijgen uitsluitend voer te eten waarin groene soja is verwerkt. De soja wordt geproduceerd door familiebedrijven in Zuid-Amerika. De organisatie Solidaridad – initiatiefnemer van Max Havelaar-koffie – heeft hiervoor de basis gelegd.

Onderzoek
Momenteel wordt onder de groep keurslagers onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om het milieukeurproject nog grootschaliger te maken met toevoeging van kalfs- en rundvlees en kipproducten in het assortiment waarbij doelstellingen zoals energiegebruik, afvalstromen en verpakking essentieel zijn.

‘Het nieuws over milieukeur varkensvlees is hiermee veel veelzijdiger dan het niet-castreren van varkens zoals Coop en SuperCoop doen voorkomen’, aldus de slagers op de slagerswebsite van de KNS.

Publiciteit
Keurslager Antoine van Baars uit Deurne benadrukt overigens niet boos te zijn op Coop of de KNS. ‘We moeten zélf beter aan publiciteit denken. Dat vergeten we nog wel eens omdat Milieukeur voor ons al heel normaal is.’

Lees ook:
Lof supers voor ongecastreerd vlees Coop (16 april 2007)
Coop stapt over op Milieukeur vlees
 (10 april 2008)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over dit onderwerp

Reageer op dit artikel