nieuws

Boosheid over actie tegen halalvlees

Industrienieuws

VENLO – Halalvleesproducent MekkaFood is boos op de actie die de Partij van de Dieren (PvdD) is gestart tegen halalvlees. De partij wil de consument zo ver krijgen om geen halalvlees meer te kopen, en het vlees te verbieden in Nederland.

Boosheid over actie tegen halalvlees

VENLO – Halalvleesproducent MekkaFood is boos op de actie die de Partij van de Dieren (PvdD) is gestart tegen halalvlees. De partij wil de consument zo ver krijgen om geen halalvlees meer te kopen, en het vlees te verbieden in Nederland.

MekkaFood betreurt het dat de PvdD ‘ten koste van mensen die vanwege hun religie op halal voedsel zijn aangewezen, probeert met foute informatie de publieke opinie te beïnvloeden en wetgeving voor te stellen die het eten van halalvlees in Nederland onmogelijk zou maken’, meldt Misset Horeca. Om haar punt te maken, legt het bedrijf uit wat er nou precies gebeurd bij het slachten van dieren op een halal-manier. Volgens de PvdD worden de dieren onverdoofd ritueel geslacht, maar volgens MekkaFood is daar niets van waar.

Zo schrijft de PvdD: ‘Onverdoofd slachten van dieren is verboden in Nederland, maar voor Joodse en Islamitische rituele slachtingen geldt een uitzondering. Die uitzondering betekent in de praktijk dat bij miljoenen dieren de keel zonder verdoving wordt doorgesneden.’  MekkaFood gaat daar tegen in. ‘Het dier wordt in de meeste gevallen bedwelmd en vervolgens met een scherp mes handmatig geslacht. Hierdoor ontstaat er direct een sterke daling van de bloeddruk en stopt de zuurstoftoevoer naar de hersens. Het dier wordt meteen bewusteloos, zonder dat er een noemenswaardige pijn optreedt.’

De producent van het halalvoedsel benadrukt ook dat de slachtmethode wordt gebruikt in slachterijen die door de EEG goedgekeurd zijn en door de nVWA gecontroleerd worden. In de horeca en fastfoodsector is er af en toe wat gerommel over halalvlees. Zo zouden consumenten in Belgie en Frankrijk boos zijn op fastfoodketen Quick, omdat die alleen nog maar halalvlees zou verkopen. Ook in Rotterdam waren er problemen rondom halalvlees.

Lees ook:
Gestolen schaap ritueel geslacht (20 november 2010)
Offerfeest bij Ewijkse slachter – film – (18 november 2010)
Drukte bij slager vanwege offerfeest – film – (1 december 2009)
nVWA actief tijdens Offerfeest 2010 (15 november 2010)
Verdoofde schapen met korting geslacht (16 september 2010)
Omstreden proef met halal vlees succes (31 augustus 2010)
Halal-hotels in Brussel (6 augustus 2010)
PVV wil geen halalbarbecue (23 juni 2010)
Halal Vleescentrum voor grote hoeveelheden (29 maart 2010)
Halal-vlees kracht verspaleis Huizen (12 februari 2010)
Drukte bij slager vanwege offerfeest (1 december 2009)
Moslims zamelen meer vlees in voor armen (19 december 2008)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Meer berichten over Halal-vlees

 

 

Reageer op dit artikel