nieuws

Boete varkensexporteurs wegens slaghameren

Industrienieuws

ZWOLLE – Schuttert Varkenshandel en Wim Brouwer Export uit respectievelijk Ommen en Balkbrug moeten als het aan de officier van justitie in Zwolle ligt 1.100 euro boete betalen.

Boete varkensexporteurs wegens slaghameren

ZWOLLE – Schuttert Varkenshandel en Wim Brouwer Export uit respectievelijk Ommen en Balkbrug moeten als het aan de officier van justitie in Zwolle ligt 1.100 euro boete betalen.

De varkenshandelaren hadden hun varkens, tegen de Nederlandse regels in, van slaghamermerken voorzien. Dit is bij verkoop aan Duitse slachterijen verplicht.

Spagaat
De varkenshandelaren bevinden zich naar eigen zeggen in een spagaat, aldus een artikel in de Stentor. In Nederland mogen de varkensexporteurs niet slaghameren, maar als ze in Duitsland aankomen, moeten de varkens wél op die manier gemerkt zijn.
Slaghameren kan ook bij het uitladen van de dieren bij het slachthuis, maar dat brengt volgens de handelaren veel stress met zich mee.

Eis
Ondanks dat de Duitse wet zegt dat Nederlandse varkens zonder slaghamermerk moeten worden geaccepteerd, laten Duitse slachterijen de extra eis voor het merk niet vallen, stelde de raadsvrouw bij de economische politierechter.

Optie
Volgens de officier van justitie is er wel een alternatief om de Nederlandse regels niet te overtreden. De varkens niet exporteren naar Duitsland zou een optie zijn. De beesten tussentijds in Duitsland uitladen, dan slaghameren en weer inladen om naar het slachthuis te brengen, is volgens de officier ook een mogelijkheid.

Risico
Beide exporteurs zijn het daar niet mee eens. Zo’n tussenstop zou voor extra stress kunnen zorgen bij de dieren. Schuttert ziet daarnaast nog een veterinair risico in deze optie: het overdragen van besmettelijke dierziekten zou gemakkelijk gaan als er veel varkens uit verschillende landen het tussenstation om te slaghameren passeren.

Schuldig
De officier haalde een soortgelijke zaak aan die eerder voorkwam in Roermond. Daar werd een handelaar schuldig verklaard, maar hij kreeg geen straf opgelegd.
De rechter doet over twee weken uitspraak.

Lees hier het vonnis uit Roermond

Lees ook:
CBL: te vroeg voor conclusies Duitse slachterijen (12 maart 2008)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over Duitse slachterijen

We hebben weer een nieuwe stelling!
‘Minister Verburg wil de vleessector meer laten betalen voor de keuringen van vee en vlees. De vleessector moet dit niet pikken.’ Stem hier

Reageer op dit artikel