nieuws

Boerenacties rond verdoofd castreren

Industrienieuws

ZAANDAM – Varkenshouders hebben woensdag actie gevoerd bij Schuitema en Ahold. Ze deelden symbolisch oranje ballen uit om aandacht te vragen voor de investeringen die zij moeten doen om op 1 juli te kunnen beginnen met het verdoofd castreren van biggen.

Boerenacties rond verdoofd castreren

ZAANDAM – Varkenshouders hebben woensdag actie gevoerd bij Schuitema en Ahold. Ze deelden symbolisch oranje ballen uit om aandacht te vragen voor de investeringen die zij moeten doen om op 1 juli te kunnen beginnen met het verdoofd castreren van biggen.

Ze trokken bij de supermarktconcerns in Zaandam en Amersfoort aan de bel omdat de supermarkten volgens hen niet thuis geven nu de financiële compensatie moet worden geregeld voor de aanschaf van de box waarin de biggen worden verdoofd. Het lukt de boeren en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) al een maand niet hierover afspraken te maken, meldt het ANP.

3,5 miljoen investering
Als rond 1 juli niet wordt begonnen met het verdoofd castreren van biggen, kan er op 1 januari 2009 geen vlees van deze varkens in de supermarkten liggen, stellen de boeren. Varkensfokkers ramen die eenmalige investeringskosten voor de gehele sector op 3,5 miljoen euro.

‘Toezegging nakomen’
Landbouworganisatie LTO Nederland, NVV (Nederlandse Varkenshouders Vakbond) en COV (Centrale Organisatie voor de Vleessector) roepen het CBL op hun eerdere toezegging bij de verklaring van Noordwijk na te komen. Daarin werd eind 2007 afgesproken dat het castreren van biggen uiterlijk in 2015 stopt en dat de meerkosten van het verdoofd castreren gecompenseerd zouden worden.

‘Laat slachters betalen’
Het CBL reageert: ‘Als er al een fonds moet komen, laat de slachterijen het dan vullen. Wij dragen bij aan de oplossing van een maatschappelijk probleem en verkopen vanaf 2009 alleen nog vlees van verdoofd gecastreerde varkens. Het is aan LTO om te voldoen aan die vraag van de markt.’

Lees ook:
Oproep castratiestop wekt verbazing (25 april 2008)
Berengeur nauwelijks herkend en geproefd (24 april 2008)
Lof supers voor ongecastreerd vlees Coop (16 april 2008)
Nu stoppen castratie kost sector 90 miljoen (2 april 2008)
CBL: ‘Niet alleen zeugenvlees verkopen’ (28 februari 2008)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over castreren

Reageer op dit artikel