nieuws

Blikvlees

Industrienieuws

Jan Joosten probeert in de zomer, wanneer een deel van zijn klanten met vakantie is, de omzet op te schroeven. Zijn tip? Lees verder en praat mee met Jan.

Blikvlees

Jan Joosten probeert in de zomer, wanneer een deel van zijn klanten met vakantie is, de omzet op te schroeven. Zijn tip? Lees verder en praat mee met Jan.

Om iets extra’s te verkopen aan klanten die met vakantie gingen, bood je indertijd de mogelijkheid om het vlees te laten inblikken. We hebben het over de jaren zeventig van de vorige eeuw. Wat een gedoe was dat!
De klanten kochten het vlees en moesten het thuis aanbraden. Voor de gewenste hoeveelheid en het aantal dagen kreeg men blikken mee. Op een leukoplastpleister (u leest het goed) kon men met ballpoint vermelden wat in het blik zat en op een andere pleister de eigen naam. De blikken moesten dezelfde dag voor vijf uur worden ingeleverd.

Felsmachine

Met alle blikken reed ik naar slager Van Rhee in Veenendaal. Die had een felsmachine en was tevens blikkenleverancier. Al met al was ik bij elkaar zo’n twee uur onderweg om de blikken te sluiten.
De kookketel was al op stoom als ik terugkwam in de slagerij. De préconservenblikken gingen erin en zo’n tweeënhalf uur later ging het gas onder de ketel uit. De blikken stonden bol, bijna op knappen. Dan snel afkoelen met leidingwater gedurende zo’n drie uur. Alles op gevoel en maar hopen dat het goed zou gaan. Dat er zich geen bombage zou voordoen en dat de pleisters nog vast zaten. Anders verdeelde je de blikken zonder naam maar op hoop van zegen. Voor 95% ging het goed en waren de klanten tevreden. Dit alles zonder autoclaaf!

Bol

‘Hallo, spreek ik met Joosten? Ja hier Van Stein uit de Dordogne. We hebben een probleem. Ik wilde een blik gehaktballen in satésaus openen en ik vond het al raar dat het blik bol stond. De saus spoot eruit en de hele voortent zit onder en stinken dat het doet! Wat ga jullie hier aan doen? Het is tenslotte jullie schuld.’ Het is allemaal opgelost, maar nooit meer zelf inblikken!

Sparen

Vakantieblikvlees is een mooi middel om toch nog iets te verdienen, ook al zijn de klanten op vakantie. Elke week hebben wij één soort in de reclame voor de mensen die de blikken sparen voor de vakantie. Verder liggen er assortimentslijsten klaar waarmee de klant kan intekenen op het vlees. We vermelden erbij dat het makkelijk en al gaar is en dat vlees in andere landen vaak veel duurder is. Bovendien heeft het blikvlees een vertrouwde smaak, waardoor de klanten graag een paar blikken meenemen.
Als je de blikken in het voorjaar in de winkel neerzet en je geeft ze geen attentiewaarde, dan staan ze er in het najaar nog.

Jan
 

Reageer op dit artikel