nieuws

Besmet Chileens vlees (nog) niet in Nederland

Industrienieuws

SANTIAGO – In Nederland is (nog) geen met dioxine besmet varkensvlees uit Chili terechtgekomen. Dat zegt de VWA tegen Meatandmeal.nl, naar aanleiding van een dioxineaffaire in het Zuid-Amerikaanse land.

Besmet Chileens vlees (nog) niet in Nederland

SANTIAGO – In Nederland is (nog) geen met dioxine besmet varkensvlees uit Chili terechtgekomen. Dat zegt de VWA tegen Meatandmeal.nl, naar aanleiding van een dioxineaffaire in het Zuid-Amerikaanse land.

Tien Chileense bedrijven zijn afgelopen weken door het ministerie van Gezondheid in Chili in quarantaine geplaatst. In het varkensvlees van de bedrijven zaten hoge niveaus van het kankerverwekkende dioxine.

Grenzen dicht
Als gevolg van de dioxinekwestie hebben Japan en Zuid-Korea de grenzen al gesloten voor Chileens varkensvlees. Vooral de sluiting van Japan is een flinke slag voor Chili. Een derde van de totale varkensvleesproductie gaat naar dat land.
Canada meldde afgelopen week ook vier gevallen van dioxine in Chileens varkensvlees.

Volgens het Chileense ministerie wordt al het met dioxine besmette vlees vernietigd. Ook levende varkens die te veel dioxine in hun lichaam hebben zitten, zullen worden afgemaakt.

Nederland
Chili mag ook vlees exporteren naar Europa. Nederland neemt relatief weinig af. Ons land importeerde in 2006 126 ton varkensvlees, in 2007 94 ton en in het eerste half jaar van 2008 was dat nog maar vier ton.

Lees ook:
Dioxinecrisis voor rechtbank (22 januari 2008)
VS wil kip uit Chili (31 oktober 2007)
Zuid-Korea vindt dioxine in Amerikaans rundvlees (22 december 2006)

Reageer op dit artikel