nieuws

Berengeur nauwelijks herkend en geproefd

Industrienieuws

WAGENINGEN – Consumenten herkennen nauwelijks berengeur in varkensvlees en proeven er vaak ook niets van. Dat blijkt uit onderzoek door het LEI.

Berengeur nauwelijks herkend en geproefd

WAGENINGEN – Consumenten herkennen nauwelijks berengeur in varkensvlees en proeven er vaak ook niets van. Dat blijkt uit onderzoek door het LEI.

Stichting Varkens in Nood eist naar aanleiding van dit onderzoek dat onmiddellijk wordt gestopt met het castreren van biggen. Per jaar worden in Nederland 10 miljoen biggen gecastreerd, in heel Europa jaarlijks 100 miljoen.

Berengeur
De ingreep gebeurt om te voorkomen dat het vlees bij bereiding een zogenaamde berengeur afgeeft en gaat stinken. Het onderzoek door het Landbouw Economisch Instituut (LEI) stelt  echter dat de geur amper voorkomt en dat mensen het nauwelijks herkennen en waarnemen.

Wetgeving
Varkens in Nood vraagt het ministerie van landbouw en de Europese Commissie daarom de wetgeving aan te passen. De groepering is bereid naar de rechter te stappen als een reactie uitblijft.

Traditie
Volgens Hans Baaij van Varkens in Nood geeft het onderzoek aan dat niet 10 tot 25 procent, maar slechts 1,2 procent van het vlees van mannelijke varkens de berengeur ontwikkelt.
Baaij stelt dan ook dat het erop lijkt dat castreren vooral een kwestie van traditie is en niet is gebaseerd op feiten. ‘De afgelopen vijftig jaar hebben supermarkten, slachters en overheid elkaar nagepraat, maar niemand heeft kennelijk de moeite genomen eens echt te onderzoeken of het castreren van biggen echt noodzakelijk is.’

Brief
De stichting eist daarom dat varkens die voor de Nederlandse markt zijn bestemd per direct niet meer worden gecastreerd. Ook supermarkten wordt gevraagd hun verantwoordelijkheid te nemen. AH, C1000, Aldi en Lidl kunnen een brief verwachten van Varkens in Nood.

Lees ook:
Nu stoppen castratie kost sector 90 miljoen (2 april 2008)
Lof supers voor ongecastreerd vlees Coop
 (16 april 2008)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over varkensvlees en castratie
Alle berichten over Varkens in Nood
Alle berichten over dierenwelzijn

(Foto: CIWF)

Reageer op dit artikel