nieuws

Belgische slachterijen moeten miljoenen teruggeven

Industrienieuws

BRUSSEL – Belgische boeren en veehandelaars hebben nog tientallen miljoenen euro’s tegoed van slachterijen.

Belgische slachterijen moeten miljoenen teruggeven

BRUSSEL – Belgische boeren en veehandelaars hebben nog tientallen miljoenen euro’s tegoed van slachterijen.

Die weigeren aan hen de inhoudingen terug te betalen die werden gebruikt voor de opbouw van het Sanitair Fonds, meldt de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws. Dat fonds werd door de Belgische overheid in het leven geroepen om hulp te kunnen bieden als er dierenziektes uitbreken.

Onwettig
Per geslacht dier moesten de boeren vijf euro betalen aan de slachterij die dat geld dan in het Sanitair Fonds zou storten. Later bleek dat die heffingen in de periode 1987-1998 onwettig waren geïnd omdat de overheid het Koninklijk Besluit daarover niet had laten bekrachtigen door de Europese Commissie.

Rechter
Slachterijen daagden daarop de Belgische Staat voor de rechter en kregen tientallen miljoenen euro’s uitgekeerd. Volgens advocaat Jos Raets weigeren de slachterijen dit geld terug te betalen aan de boeren.

Raets vertegenwoordigt enkele tientallen boeren en veehandelaars. Volgens hem gaat om enorme bedragen. Zo wijst hij op een slachterij in Truien die 3,5 miljoen euro heeft teruggekregen en dat geld niet aan de boeren terug wil betalen.

Zwijgen
De slachterijen zwijgen gewoon over de kwestie en doen er alles aan om het geld in eigen zak te houden, aldus de raadsman. Hier en daar wordt beweerd dat de terugvorderingen eind juni zouden verjaren. Daarom is actie nodig, stelt Raets.

Lees ook:
‘Belgische vleessector in diepe crisis’ (2 juni 2008)
België slacht 12,2 miljoen dieren (2 juni 2008)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over België

Reageer op dit artikel