nieuws

Bambi-effect

Industrienieuws

Een artikel op de website van Slagerswereld.nl over het live uitbenen van varkens in het Culinair Historisch Kookmuseum in Appelscha en de reactie daarop, zette mij aan het denken.

Bambi-effect

Een artikel op de website van Slagerswereld.nl over het live uitbenen van varkens in het Culinair Historisch Kookmuseum in Appelscha en de reactie daarop, zette mij aan het denken.

Natuurlijk is het een prachtig initiatief met een puur ambachtelijke uitstraling in onze slagersogen. Maar is dit nog van deze tijd dat wij een heel karkas met kop laten zien en deze vervolgens onder het toeziend oog van vele mensen verdelen, uitbenen en verwerken.

Dierenbeul

Ieder jaar op een woensdagavond midden in december gaan bij ons in het winkelcentrum in Barneveld alle verlichting uit en iedere winkelier verlicht zijn winkel en buitenkraam met kaarsen en waxinelichtjes.
Zangkoren, Glühwein een tochtje in een arrenslee, levende standbeelden, bewoners in Dickens-kleding en dergelijke zorgen voor een onvergetelijke avond. Wij stonden verleden jaar buiten met speenvarken aan het spit. Je denkt een sfeervolle invulling te hebben, maar de reacties van de kinderen en pubers waren ronduit triest te noemen. De opmerkingen varieerden van: ‘wat zielig’, ‘dat lust ik niet’, ‘dierenbeul!’, ‘je mag geen kleine varkentjes slachten’. Dus nooit meer!

Dikbil

Op de voorkant van een folder heeft een collega een mooie dikbil staan, met een goed verhaal erbij. Ik vind het een prachtfolder, maar of de consument de vaktermen snapt en meteen de link naar een mooi stuk vlees legt, is de vraag.

Walt Disney

Afgelopen voorjaar bood een boer ons een stuk weideland aan, gelegen aan een invalsweg naar ons dorp. Met het idee en in navolging van enkele collega´s in de buurt, om daar zomers runderen te laten weiden met een groot bord erbij van de slagerij. Een jaar geleden zouden wij dit initiatief toegejuicht en omarmd hebben. Nu word ik er een beetje huiverig voor omdat het ons ambacht wel eens meer kan schaden, dan goed doen.
Sluimerend is de antivlees-lobby begonnen in de jaren dertig van de vorige eeuw. Door Walt Disney die dieren in zijn tekenfilms menselijke vaardigheden en trekjes toekende.

Voedingscentrum

Suggestieve anti-vleescommercials van het Voedingscentrum. Betaald door het ministerie van LNV. Ja, u leest het goed, het kan in dit land allemaal. Toen ik op het internetpagina van het Voedingscentrum keek, werd tot mijn schrik het hier bovenstaande Walt Disney-verhaal bewaarheid. Een speciale Donald Duck-uitgave, met daarin één summier regeltje over de aanbevolen hoeveelheid vlees per dag.
Een slager kan niet kiezen. Die zit klem tussen het antivlees-lobby en de superterreur.
Kijk op: http://webshop.Voedingscentrum.nl/webshop/showfile.aspx?pdf=088.pdf&filetype=filePath
Het ga u naar den vleze !

Jan
 

Reageer op dit artikel