nieuws

‘Actie bij risico-slachterijen VS blijft vaak uit

Industrienieuws

WASHINGTON – Dierenartsen van het Amerikaanse landbouwministerie USDA ondernemen niet altijd actie op misstanden en illegale of onveilige praktijken in slachterijen.

‘Actie bij risico-slachterijen VS blijft vaak uit

WASHINGTON – Dierenartsen van het Amerikaanse landbouwministerie USDA ondernemen niet altijd actie op misstanden en illegale of onveilige praktijken in slachterijen.

Dat beweert veearts Dean Wyatt van de USDA in de Amerikaanse krant USA Today. Volgens Wyatt wordt actie door hogerhand soms tegengehouden. Ook zouden veeartsen door chefs wel eens worden bedreigd met overplaatsing of degradatie.

Proces-verbaal
In 2008 en 2009 schreef Wyatt drie maal een proces-verbaal uit bij een slachterij in Vermont waar dieren warden mishandeld. Zo werden zieke kalveren over de grond gesleept, naar de slachtplaats. Dit is verboden omdat de dieren, via uitwerpselen op de grond, besmet kunnen worden met bacteriën zoals E.coli. Bovendien mogen wrakke dieren niet worden geslacht, omdat zij vatbaarder zijn voor dierziekten.

Wyatt werd alle drie de keren echter overstemd door een hogergeplaatste binnen zijn afdeling. De slachterij kon gewoon blijven doordraaien.

Bij hetzelfde bedrijf maakte de maatschappelijke organisatie Humane Society onlangs een undercoverfilm. Daarop was te zien hoe de dieren werden mishandeld. De slachterij moest alsnog sluiten en er volgde een strafrechterlijk onderzoek.

Recalls
In Amerika is de werkwijze in slachterijen momenteen een hot item. Het land wordt met grote regelmaat opgeschrikt door een grote recall wegens E.coli.

De meest recente is een recall van 43.000 kilo rundvlees van Randolph Packaging in North Carolina. Het vlees blijkt te zijn besmet met E.coli. Sinds november zijn er in de Verenigde Staten al miljoenen kilo’s vlees teruggehaald.
 

Lees ook:
Recall: 2,2 miljoen kilo vlees teruggehaald (15 februari 2010)
Bedrijf VS haalt 112.000 kilo rundvlees terug (28 december 2009)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over recalls van vlees in de VS
Alle berichten over voedselveiligheid

Reageer op dit artikel