nieuws

Aantal slagers in België daalt hard

Industrienieuws

BRUSSEL – Het aantal zelfstandige slagers in België neemt in sneltempo af. In 2009 telde de Landsbond van Beenhouwers bij onze Zuiderburen nog 3.000 zelfstandige slagers. Dit jaar daalt dat aantal met 17 procent tot 2.500 slagers zijn.

Aantal slagers in België daalt hard

BRUSSEL – Het aantal zelfstandige slagers in België neemt in sneltempo af. In 2009 telde de Landsbond van Beenhouwers bij onze Zuiderburen nog 3.000 zelfstandige slagers. Dit jaar daalt dat aantal met 17 procent tot 2.500 slagers zijn.

‘Er is nog altijd geld te verdienen in de sector’, zegt Willy Verbust van de Landsbond. ‘Met veel minder slagers blijven we zowat 34 procent van de markt innemen. Maar wat afschrikt, zijn de zware investeringen en de hoge personeelslast.’ De verwachting van Verbust is dat er over vijf jaar nog maar 1.500 slagers overblijven.

‘Beenhouwers vinden moeilijk goed personeel’, klaagt Verbust. ‘Het verloop is groot en al te vaak vragen beenhouwers zich af of er voldoende personeel zal opdagen om de winkel draaiende te houden.’ Verbust looft de tv-serie ‘Van Vlees en Bloed’ die nog altijd een positieve invloed uitoefent op het ambacht. ‘Het publiek leerde ons werk beter waarderen en meer leerlingen melden zich aan in beenhouwerijscholen. Het is positief wanneer jongeren ervoor kiezen om als werknemer in een slagerij te werken’, zegt Verbust. ‘Maar we moeten erover waken dat er ook voldoende jonge mensen als zelfstandige in ons beroep aan de slag gaan.’

Lees ook:
Januari moeilijke maand speciaalzaken (16 maart 2010)
Omzet detailhandel lager (12 februari 2010)
Omzetdaling slagerijen en poeliers (22 januari 2010)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Meer cijfers over slagerijen

 

Reageer op dit artikel