nieuws

Aangifte tegen redacteur Meatandmeal.nl

Industrienieuws

DOETINCHEM – Vegetariërs hebben aangifte gedaan van discriminatie tegen redacteur Caroline van der Plas van Meatandmeal.nl (links op foto).

Aangifte tegen redacteur Meatandmeal.nl

DOETINCHEM – Vegetariërs hebben aangifte gedaan van discriminatie tegen redacteur Caroline van der Plas van Meatandmeal.nl (links op foto).

Dat staat te lezen op de website van de Nederlandse Vegetariërsbond. Een lid van het vega-forum deed de aangifte bij het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) omdat Van der Plas in haar weblog ‘Ik eet geen vlees meer’ op deze website, vegetariërs zou generaliseren en dus zou discrimineren. Een forumlid met de nickname Sterreman deed de aangifte op 12 mei 2008.

Het MDI neemt de aangifte overigens niet in behandeling, omdat de vegetariërs niet ontvankelijk zouden zijn. Het MDI stuurde onderstaande reactie aan ‘Sterreman’:

We hebben uw melding in goede orde ontvangen, waarvoor dank.

Het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) neemt meldingen over discriminerende uitingen op het Nederlandse deel van internet in behandeling. Het MDI beoordeelt uitingen op strafbaarheid aan de hand van de anti-discriminatiebepalingen uit het Wetboek van Strafrecht (www.meldpunt.nl/index.php?link=wvs90q). Indien een uiting strafbaar is, wordt meestal een verzoek tot verwijdering naar de eigenaar van een site verstuurd.

De uitingen op de website waarin u in uw mail naar verwijst, acht het MDI niet strafbaar middels de anti-discriminatiebepalingen uit het Wetboek van Strafrecht. Om namelijk te voldoen aan de betreffende bepalingen, is het noodzakelijk dat het gaat om discriminatie van een groep mensen op basis van hun ras, hun godsdienst of levensovertuiging, hun hetero- of homoseksuele gerichtheid of hun lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap. Veganisten en vegetariërs vallen niet onder een van deze groepen en worden daardoor niet beschermd door de anti-discriminatiebepalingen. Derhalve kan het MDI geen stappen ondernemen.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,

Daniël Veenboer

De vegetariërs reageerden hier verbolgen op. ‘Dus mag ze zeggen wat ze wil? Vegetariërs kunnen als groep dus niet worden gediscrimineerd? Dit is echt achterlijk. Dan maar een mailtje naar justitie?’, aldus ene Leroy.

Lees hier de reacties van vegetariërs op de weblog ‘Ik eet geen vlees meer’

Lees hier de weblog ‘Ik eet geen vlees meer’

Lees ook:
Thieme wil verbod op Binnenhof Barbecue (3 juli 2008)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over vegetariërs

Reageer op dit artikel