nieuws

‘2008 topjaar voor vleeshandel

Industrienieuws

ZOETERMEER – Het afgelopen jaar was voor de internationale handel in varkens- en pluimveevlees een topjaar. Dat stellen de PVE na de jaarconferentie van de GIRA Meat Club. De groei is echter niet te danken aan de EU.

‘2008 topjaar voor vleeshandel

ZOETERMEER – Het afgelopen jaar was voor de internationale handel in varkens- en pluimveevlees een topjaar. Dat stellen de PVE na de jaarconferentie van de GIRA Meat Club. De groei is echter niet te danken aan de EU.

De PVE maken al meer dan 20 jaar deel uit van de GIRA Meat Club, genoemd naar het marktonderzoeksbureau GIRA dat aan het einde van elk jaar een inschatting maakt van de ontwikkelingen op de vleesmarkt voor het komende jaar.

Varkensvlees
De wereldwijde productie van varkensvlees steeg in 2008 met 2,4 procent tot ruim 93 miljoen ton. Het grootste gedeelte van deze stijging kwam voor rekening van China en de VS. In de Europese Unie nam de productie echter licht af. Het prijsniveau van varkens was in 2008 weliswaar niet slecht, maar door de sterk gestegen voerkosten waren de bedrijfsresultaten negatief.

Pluimveevlees
De mondiale productie van pluimveevlees is in 2008 volgens GIRA met 5 procent toegenomen tot 77 miljoen ton.  De groei vond plaats in de VS (+4 procent tot 20,4
miljoen ton), Brazilië (+6 procent tot 11,5 miljoen ton) en China (+11 procent tot 12,7 miljoen ton). De productie in Rusland is de laatste jaren sterk toegenomen. In 2005 bedroeg deze 1,4 miljoen ton en in 2008 komt dat uit op 2,2 miljoen ton. In de EU nam de productie ook wel toe, maar die groei was marginaal.

Rundvlees
De wereldwijde productie van rundvlees nam in 2008 met 1,5 procent af. Aleen in China groeide de productie. De grootste dalingen waren in Brazilië, waar het aantal rundveehouders het aantal koeien hebben verminderd onder invloed van de lage opbrengstprijzen.

Lees ook:
Varkensvlees minder last van malaise (23 december 2008) 
Mondiale vleesproductie gaat groeien (5 december 2008)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over de productie van vlees

Reageer op dit artikel