nieuws

Roemeense varkens niet onverdoofd slachten

Industrienieuws

BRUSSEL – De Europese Unie wil geen uitzondering maken voor de rituele slachting van varkens tijdens Kerstmis in Roemenië.

BRUSSEL – De Europese Unie wil geen uitzondering maken voor de rituele slachting van varkens tijdens Kerstmis in Roemenië. 

Naar traditie slachten veel Roemeense families thuis varkens door ze de keel door te snijden zonder ze eerst te verdoven. De traditie is in strijd met Europese regels voor het onverdoofd slachten van varkens, schapen en geiten.

Onderzoek van dierenorganisatie Eurogroup for Animals heeft uitgewezen dat veel Roemeense families zich niet aan deze regels houden. De Commissie heeft de Roemeense regering gevraagd ervoor te zorgen dat deze schendingen stoppen.

Eurogroup for Animals is zeer verheugd met de reactie uit Brussel: ‘Traditie mag nooit een excuus zijn om dieren onnodig leed toe te brengen.’

Volgens Europese wetgeving zijn er uitzonderingen op de regel. Dieren mogen onverdoofd geslacht worden in het geval van culturele- en sportevenementen.

Roemenië heeft echter niet bepleit dat de rituele slachting van varkens met Kerstmis deel uitmaakt van het traditionele culturele erfgoed van het land.

Islamitische en Israëlitische slachtingen vallen wel in de uitzonderingspositie.

Reageer op dit artikel